Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

HTML

Húúú, nem lehetne másképp?

Húúú, de idegesít... Sok minden idegesít, mert sok mindent lehetne másképp, jobban. Lehet, hogy másban nem merülnek fel ezek az ötletek. Lehet, hogy mindenkiben felmerülnek, csak senki nem írja le. Lehet, hogy nincs igazam. Mindenesetre az itt található ötletek nyugodtan felhasználhatóak életünk jobbá tételéhez.

Friss topikok

Archívum

Dátumjelölés az EU-ban

2011.12.30. 16:59 BjörnES

Friss hír:

Kötelezően érvénybe lép január 1-jén az élelmiszereken feltüntetett fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő új, az Európai Unióban is elfogadott jelölése, így az élelmiszergyártóknak ettől az időponttól a nap/hónap/év sorrendet kell használniuk a termékek csomagolásán.

 index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/30/valtozik_az_elelmiszerek_datumjelolese/

 

Önmagában az egységesítés jelen esetben örvendetes hír. És nyilvánvaló, hogy nem a farok csóválja a kutyát, nem lehet (nehezen kivitelezhető) az EU többi országára ráerőltetni a magyar helyesírásnak megfelelő dátumjelölés év, hónap, nap sorrendjét.

Pedig a magyar szabály (szokás) - első ránézésre mindenképpen - logikusabbnak tűnik, mint az EU-s. Általában kívülről befelé haladunk, távolról közelítünk a részletekre - és ehhez illeszkedik az először az év, majd a hónap és végül a nap megjelölési sorrend is. Tartósabb élelmiszerek (pl. csokoládé) esetén már lehet, hogy az évszám elolvasása után abbahagyhatom az aggódást (az élelmiszer még nem járt le), a többi információ (hónap, nap) irreleváns.

Az idő megadását sem a másodperccel kezdjük, hanem az órával.

Két kis párbeszéd, illusztrációnak. Kezdjük az EU-s verzióval:

- Nézd meg már, Johann, mikor jár le a sóletkonzerv!

- 18-án, Herbert.

- OK... hm. Most akkor már lejárt december 18-án, most januárban fog, vagy majd csak fél év múlva jár le?

- Április 18-án jár le.

- Akkor ez már csak 4 hónapig jó? A fenébe, ezt akartam vinni kajaktúrára nyáron.

- Nem, nem, csak 2015 áprilisában jár le.

Ugyanez itthon, 2011. december 31. előtt:

- Nézd meg már, Zoltán, mikor jár le a sóletkonzerv!

- Ne aggódj, Gergely, csak 2015-ben!

- No, akkor együk meg!

Persze nem dől össze a világ az új szabály életbe lépésével, és valószínűleg a magyar szemszögből nézve fordított sorrend mellett is felsorakoztathatók érvek. Bár nekem még nem sikerült találnom egyet sem azon kívül, hogy az EU tagállamainak többségében ez a szokás.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar eu szabály dátum logikus

A bejegyzés trackback címe:

https://huuu.blog.hu/api/trackback/id/tr363507345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása